How much of year’s news can you recall? Take this AP quiz!

President Obama Holds A News Conference At The White HouseUnless, like characters in a certain new movie, you’ve been in a galaxy far, far away, you know this has been a non-stop year of news down here. Colossal events have come in a cascade, from Paris and San Bernardino to Damascus and Kathmandu. And who knew that presidential debates could trump other fare on TV or that, in celebrity news, the Kardashians could be out-Kardashianed? Test your recall of this jam-packed year with this 20-question quiz (with a bonus question for extra credit):

1. On what Greek island did tens of thousands of migrants and refugees land this year?

a. Corfu

b. Lesbos

c. Cephalonia

d. Ithaca

2. How many games did New England Patriots quarterback Tom Brady sit out because of the “deflategate” scandal?

a. 3

b. 2

c. 1

d. 0

3. Who said this? “No union is more profound than marriage, for it embodies the highest ideals of love, fidelity, devotion, sacrifice, and family. In forming a marital union, two people become something greater than once they were.”

a. Julianna Margulies’ character in “The Good Wife”

b. Justice Anthony Kennedy

c. Dr. Phil McGraw

d. Billy Graham

4. More than 8,000 people died in an April earthquake in

a. Nepal

b. Myanmar

c. Sri Lanka

d. Iran

5. On Pope Francis’ travels this year, when not using his popemobile, he often rode in a:

a. Fiat 500L

b. Lamborghini Quattroporte

c. Tesla Model S

d. BMW 750i

6. The hottest ticket on Broadway is to a hip-hop-driven musical about the historical figure Alexander

a. Graham Bell

b. the Great

c. Stephens

d. Hamilton

7. ISIS, or the Islamic State group, holds territory mainly in which two countries:

a. Iraq and Syria

b. Syria and Libya

c. Syria and Iran

d. Iraq and Libya

8. Who said this? “If the oxygenator breaks down, I’ll suffocate.”

a. New House Speaker Paul Ryan, on visiting the office of predecessor John Boehner, a heavy smoker

b. Barack Obama, joking with reporters about life in an embattled White House

c. U.N. Secretary-General Ban Ki-moon, making an analogy to rain forests at the Paris climate summit

d. Matt Damon’s stranded character in “The Martian”

9. What city closed its schools and subway system for security reasons while authorities searched for suspects in November’s terrorist attacks in Paris?

a. Paris

b. Barcelona

c. Brussels

d. Amsterdam

10. “Go Set a Watchman” is related to what previous book?

a. “The Eye That Never Sleeps: A History of the Pinkerton National Detective Agency”

b. “Watch on the Rhine”

c. “To Kill a Mockingbird”

d. “The Hunger Games”

11. Complete this quotation attributed to Yogi Berra, who died in September: When you come to a fork in the road …

a. go left

b. go right

c. turn around

d. take it

12. Who said this? “In the most significant changes in our policy in more than 50 years, we will end an outdated approach that, for decades, has failed to advance our interests.”

a. South Carolina state Sen. Paul Thurmond, referring to flying the Confederate flag near the State House

b. Vladimir Putin, referring to Russia-Ukraine relations

c. Barack Obama, referring to U.S.-Cuba relations

d. The Vatican, referring to church relations with Catholic divorcees

13. Which of these countries did NOT negotiate the massive new trade agreement known by the initials TPP:

a. Japan and the U.S.

b. Greenland and Iceland

c. Chile and Mexico

d. Canada and New Zealand

14. When her party won an overwhelming electoral victory, Nobel peace laureate Aung San Suu Kyi

a. became president of Myanmar

b. was placed under house arrest

c. prepared to form a government though constitutionally barred from the presidency

d. left the country

15. After Minnesota dentist Walter Palmer killed the beloved lion Cecil in Zimbabwe,

a. some airlines stopped transporting hunters’ animal “trophies” as cargo

b. an African hunting guide was prosecuted

c. Palmer’s dental practice closed for weeks amid furious protests

d. all of the above

16. Who said this? “My dad was a bartender for most of his life, my mom was a maid …”

a. Hillary Clinton

b. Bernie Sanders

c. John Kasich

d. Marco Rubio

17. Who said this? “My mother, Dorothy … went to work in somebody else’s home at age 14 …”

a. Hillary Clinton

b. Bernie Sanders

c. John Kasich

d. Marco Rubio

18. On the birth of his daughter, Max, Facebook CEO Mark Zuckerberg

a. Began two months of paternity leave

b. Announced on Facebook that baby and mother, Priscilla Chan, were “doing well”

c. Committed to devote nearly all his family’s wealth, now roughly $45 billion, to solving the world’s problems

d. All of the above

19. The so-called “cheat mode” software, which changed the performance of diesel Volkwagens to pass emissions tests but left them spewing far higher levels of pollutants the rest of the time, is found in how many cars worldwide?

a. About 1 million

b. About 5 million

c. About 7.6 million

d. About 11 million

20. Who said this? “My hair is 100 percent mine.”

a. Bernie Sanders

b. Lady Gaga

c. Donald Trump

d. Miss Piggy on “Up Late with Miss Piggy”

BONUS QUESTION: Who was the year’s most ubiquitous celebrity?

a. Caitlyn Jenner

b. The star of TV’s ‘I Am Cait’

c. The subject of the Vanity Fair spread “Call Me Caitlyn”

d. The only Kardashian chosen among Glamour’s Women of the Year 2015.

___

ANSWERS: 1-b 2-d 3-b 4-a 5-a 6-d 7-a 8-d 9-c 10-c 11-d 12-c 13-b 14-c 15-d 16-d 17-a 18-d 19-d 20-c BONUS: Take your pick.

The Associated Press

Speak Your Mind

*


More From CapeCod.com