Answers to the “How Well Do You Know Cape Cod” Quiz?

Question #1: How many towns does Cape Cod have (not including the islands)?

Answer: 15.  The 15 towns are Bourne, Sandwich, Falmouth, Mashpee, Barnstable, Yarmouth, Harwich, Dennis, Brewster, Chatham, Orleans, Eastham, Wellfleet, Truro, and Provincetown.

Question #2: What is Cape Cod’s year round population?

Answer: 215,888, according to the last census survey in 2010

Question #3: In the summer the Capes population increases by what percentage?

Answer. 250%: The population goes from just over 200,000 to more than 500,000 during the summer season.

Question #4; Which town is the oldest on Cape Cod?

Answer. Sandwich, it was founded in 1639.

Question #5: Which town has the largest year-round population?

Answer. Barnstable, it has the largest population at 45,193 according to the 2010 census.

Question #6. Which town has the smallest year-round population?

Answer. Truro, it has the smallest population at 2,003 according to the 2010 census.

Question #7: Which of the three bridges at the Canal is oldest?

Answer. The Bourne and Sagamore bridges were both opened on the exact same day: June 22, 1935 with the Railroad Bridge opening later that same year on December 29th.

Question #8: How many lighthouses (active & deactivated) are on Cape Cod (not including the islands)?

Answer. 16. they are: Chatham, Cleveland Ledge, Highland, Hyannis Rear Range, Long Point, Monomoy, Nauset, Nobska, Point Gammon, Race Point, Sandy Neck, Stage Harbor, Three Sisters, and Wood End.

Question #9: How many islands are associated with Cape Cod?

Answer. 15: They are Nantucket, Martha’s Vineyard, and the Elizabeth Islands which total 13 in the chain.

Question #10: How many miles of coastline does Cape Cod have?

Answer. 559.6, according to the Cape Cod Chamber

 

Question #11: How many villages are there in Barnstable?

Answer:  There are seven villages in Barnstable.  They are Cotuit, Osterville, Centerville, Hyannis, Barnstable, West Barnstable and Marstons Mills.

Question #12: Where was the first transatlantic wireless communication?

Answer: Radio pioneer Guglielmo Marconi transmitted the first transatlantic wireless communication from Wellfleet to Signal Hill, Newfoundland in 1901.

Question #13: Which Cape Town was attacked in World War I?

Answer: The town of Orleans was attacked by a German submarine.  A tugboat sunk, but there were no other injuries. All the shells fired landed in the marsh and beach.

 

 

Speak Your Mind

*



CapeCod.com
737 West Main Street
Hyannis, MA 02601
Contact Us | Advertise Terms of Use 
Employment and EEO | Privacy